Ko se sproži tvoj sprožilec…

Pet dnevni izziv Osvobodi se svojih trigerjev je že potekel. Posnetke dogodka lahko naročiš na spodnji povezavi:

Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

Kaj se pravzaprav dogaja, ko se sproži naš sprožilec oz. triger

Ali se kdaj vklopi tvoj sprožilec, ko otrok reče »ne«, ko vpije, udari, brca, meče stvari, ali ko se z bratcem/sestrico kregata in tepeta?

Počutiš se nemočno in zdi se, da se ti reakcija kar zgodi. Gre za avtomatsko reakcijo, ne moreš je ustaviti. Triger nas pošlje v stanje boj/beg ali zamrznitev živčnega sistema. Začnemo pridigati, groziti, preveč govoriti, razlagati, pogojevati, se jezimo in podobno.. Rečemo ali naredimo stvari, za katere smo si obljubili, da jih ne bomo nikoli.

Vse to niso dobri občutki, saj ob tem rušimo stik z otrokom. Večina nas želi spremeniti te avtomatske reakcije in biti bolj umirjeni in potrpežljivi s svojimi otroki.

Toda pogosto vsa naša volja in želja ne delujejo. Govorimo si umirjena bom, ne bom kričala, danes se bom res potrudila in vse rešila na miren način… in potem se kar zgodi in eksplodira. To potlačenje naših občutkov navadno ne deluje. Afirmacije, ki si jih govorimo, lahko delujejo kratkoročno, ne pa tudi dolgoročno. Ko pride triger, se znajdemo pravzaprav v stanju tistega otroka ali najstnika, ki se ne zmore kontrolirati.
Kaj se pravzaprav zgodi, ko se sproži naš sprožilec?

Gre za nezavedno situacijo. Ni nekaj, kar delamo nalašč. Ni naša krivda. Nič ni narobe s tabo. Vse kar se dogaja je, da se tvoj živčni sistem odziva na avtomatski prilagojeni odziv, ki izhaja iz otroštva. To je kot en program v tvojih možganih. Zakaj je tvoj program takšen kot je? Zaradi načina, kako si odraščal/a. Večinoma je povezano s starši, a tukaj so tudi učitelji, sošolci, prijatelji, izkušnje, travmatični dogodki in tako naprej in vse to skupaj tvori ta tvoj program.

Ko se torej vklopi tvoj sprožilec, to ni nekaj, kar počneš zavestno ali namenoma. Vklopil se je tvoj program iz otroštva. Prva stvar, ki jo moraš razumeti je to, da ti je ta tvoj program, ta tvoj odziv v otroštvu koristil, ti pomagal. Pomagal ti je dobiti pozornost, ki si jo potreboval/a, ali odvrniti pozornost, dobiti ljubezen ki si jo potrebovala, preživeti. Vse to so bile prilagoditve na okolje in so ti koristile.

Toda sedaj, v odraslosti, nam te prilagoditve pogosto ne koristijo več, pogosto nas ovirajo. Stvari so se spremenile. Nismo več v situaciji, kjer moramo npr. poskrbeti, da nas starši ne zavrnejo. Ne rabimo npr. več biti tisti, ki vsem ustrežemo. Nismo več odvisni od tega, da so ljudje okrog nas so zadovoljni z nami.

Kot odrasli večino teh prilagoditev ne potrebujemo več, ker lahko poskrbimo zase. Nismo več nemočni. A pogosto nam te prilagoditve, te zgodbe, to kar nosimo iz otroštva, povzroča težave v naših odnosih kot odrasli – izzive v partnerstvu, izzive v starševstvu, v odnosu s svojimi otroki.

Dobra novica je, da se lahko naučiš obvladati te sprožilce.

To bo nato vplivalo na tvojo sposobnost toleriranja čustev, razširilo kapaciteto tvojega ŽS, da boš manj reagirala na svoja čustva in boš imela več samokontrole.

Ko boš bolje regulirana, boš lahko bolje koregulirala svoje otroke (preko tega pa se učijo, kako se samoregulirati – ko otroka koreguliraš, dejansko nastajajo v njegovih možganih nevroni za samoregulacijo). Če želiš, da je otrok manj reaktiven, bolj reguliran, imaš ti največjo moč s tem, kako si ti in kako ti otroku s svojim notranjim stanjem pomagaš k regulaciji.

Če se želiš torej naučiti, kako lahko svoje sprožilce de-aktiviraš, kako se lahko osvobodiš teh starih zgodb, se mi pridruži med 27.2. in 4.3. na brezplačnem online izzivu Osvobodi se svojih trigerjev, kjer boš spoznala učinkovite načine, kako lahko prekineš svoje avtomatske reakcije. Povezavo do dogodka najdeš spodaj.

NOVO

Mini trening OBVLADAJ SVOJE ČUSTVENE SPROŽILCE

Webinar + 30-minutni intenziv 1:1

Nauči se prepoznati in razumeti svoje sprožilce ter spoznaj preprosta in učinkovita orodja, da lahko začneš takoj prekinjati svoje avtomatske reakcije in celiti svoje čustvene rane. Izkusi proces osvobajanja od svojih sprožilcev.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest