Brezplačni e - priročnik

7 NAPAČNIH ODZIVOV,

ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.
Si želiš, da se vsakodnevno kreganje ob obrokih, oblačenju, odhajanju od doma…, enkrat za vselej konča?
In, da ob tem ohraniš povezan odnos z otrokom, kjer otrok sodeluje?

Če je tvoj odgovor DA, potem moraš nujno vedeti, kako se NE odzivati na otrokovo vedenje. Pogosto se name obrnejo starši, ki ne vedo, kako naj se odzovejo na otrokov čustven izbruh, izpad trme, kljubovanje, upiranje in nespoštljivo vedenje.

Na spletu in v knjigah preberejo razne nasvete in jim skušajo slediti.

Vendar pa ti nasveti in pristopi največkrat ne delujejo.

Ker ne temeljijo na razumevanju otrokovega razvoja in vedenja.

Pogosto se otrokovo vedenje še poslabša. Predvsem pa starši ugotovijo, da z njimi ne dosežejo otroka – med njimi in otrokom nastaja prepad. Z otrokom izgubljajo povezanost.

Po večletnem delu s starši sem ugotovila, da imajo vsi ti pristopi skupne točke. Vsi so usmerjeni k ustavljanju in preprečevanju otrokovega neželenega vedenja.

Zaradi nerazumevanja otroka in njegovega vedenja, starši nevede povzročijo veliko slabe volje ter naredijo veliko škode otroku in svojemu odnosu z otrokom.

Posledice so lahko dolgoročne. Na eni strani morda zatremo otrokovo voljo, kar vodi v slepo ubogljivost (pridnost), na drugi strani se otrokovo upiranje in kljubovanje morda poveča v ne-slutene razsežnosti in v domu zavladajo kaos, vpitje in nezadovoljstvo.

Npr. Ena od možnosti je, da se otrok počuti ne-slišano in ne-razumljeno, zato se zapre in ne deli več svojega notranjega sveta s starši, ker jim preneha zaupati. Njegovi zaupniki postanejo vrstniki, ki pa ne morejo izpolniti otrokove potrebe po varni navezanosti. Otrok zlahka pade pod vpliv vrstnikov, ker nima odraslega voditelja – varnega in zaupnega odnosa s svojim staršem.

Si predstavljaš, kako je, ko se tvoj otrok zapira v sobo, noče govoriti s teboj in nimaš pojma, kaj se dogaja v njegovem življenju?

Tega res ne privoščim nikomur.

Zato delim s teboj teh 7 napačnih odzivov, ki ne samo, da rušijo stik z otrokom, pač pa škodijo otrokovemu razvoju in na katere te nihče ne opozori.

Tukaj so:

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

In ker me starši pogosto vprašajo:

“Kaj pa naj naredim namesto teh odzivov?”

Ti pri vsakem odzivu pojasnim, zakaj ne deluje, kaj se takrat z otrokom v resnici dogaja in kaj lahko narediš namesto tega, da boš podprl/a otrokov razvoj in z otrokom ohranil/a povezanost. In ne samo, da boš ohranil/a povezanost, ti drugačni načini, ki ti jih predstavim, dejansko vodijo v otrokovo sodelovanje, brez da bi ob tem zatrl/a otrokovo voljo.

Vse to dobiš popolnoma brezplačno!