Prepoznaj svoje sprožilce v 3 korakih

Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

SPROŽILEC je nekaj, kar sproži našo močno čustveno reakcijo.

V sedanjem trenutku doživimo nekaj, kar aktivira neko čustvo iz preteklosti, kar sproži naš alarm v možganih in nas pošlje v odziv boj, beg ali zamrznitev. Pogosto se tega v samem trenutku ne zavedamo, ampak šele kasneje, ko se čudimo samim sebi, zakaj smo imeli tako močno reakcijo.

 

Ko smo sami odraščali, smo se nedvomno soočali tudi z bolečino, ki je nismo predelali, ker v tistem trenutku nismo imeli prave podpore. Kot odrasli se naši sprožilci navadno sprožijo v izkušnjah, ki spominjajo na tisto staro bolečino. Ker je to za nas ogrožujoče, skušamo (nezavedno) potlačiti tisto, kar je bilo potlačeno v nas. V našem telesu se avtomatsko sproži proces samo-zaščite. Sproščati se začneta adrenalin in kortizol in ne moremo več dostopati do svojih razmišljujočih možganov. Takrat reagiramo namesto, da bi se odzvali.

 

Naši otroci v svoji pristnosti pogosto sprožijo naše sprožilce. Toda niso naši otroci ustvarili teh sprožilcev. Tam so že zelo dolgo časa. Pravzaprav nam naši otroci dajejo priložnost, da jih opazimo in zacelimo. Če teh ran ne zacelimo, bomo jih najverjetneje prenesli na naše otroke in tako naprej na prihodnje generacije. 

 

Kako prepoznaš svoj sprožilec?

 

  1. Prepoznaj notranjo spremembo:

Ni vedno preprosto prepoznati tistega pravega sprožilca. Najbolje se je vrniti v situacijo v svojih mislih, jo torej podoživeti in raziskati trenutek, ko smo šli iz stanja ok sem v stanje nisem ok.

 

  1. Prepoznaj čustva in občutke v telesu

Prepoznaj, kaj se dogaja v telesu ob tem sprožilcu. Kaj občutiš – je to vročina, stiskanje, kepa v želodcu… in kje v telesu to občutiš. Skušaj prepoznati in poimenovati svoja čustva.

 

  1. Prepoznaj izvor svojega sprožilca

Včasih je koristno prepoznati izvor svojih sprožilcev, ni pa to nujno.

Vprašaš se lahko: Kdaj v svojem življenju, sem doživela nekaj podobnega?

Na kaj me to spominja? So mi ta čustva domača?

Je kaj v mojem otroštvu, kak specifičen dogodek, ki je povzročil podobna čustva?

 

Na primer:

– če otrok izraža močna neprijetna čustva in te to popelje v reaktivno stanje, je zelo možno, da nisi smeli izražati te vrste čustev v svoji izvorni družini;

– če se te otrok oklepa in želi konstantno pozornost, pa te to trigira, je možno, da je bila fizična in čustvena neodvisnost zelo cenjena znotraj tvoje izvorne družine.

– če te vznemiri, ko te otrok ne posluša in se upira, je možno, da tvoji skrbniki niso zares cenili tvojega glasu, mnenj, idej in želja. Impulz tvojega otroka, da pove svoje, nezavedno dregne v tvojega notranjega otroka, ki ni imel te možnosti.

 

Če želimo svoje sprožilce odstraniti, jih deaktivirati, je prvi korak, da jih sploh prepoznamo. Imamo moč, da jih deaktiviramo. Ne rabimo biti žrtev svojih avtomatskih reakcij.

NOVO

Mini trening OBVLADAJ SVOJE ČUSTVENE SPROŽILCE

Webinar + 30-minutni intenziv 1:1

Nauči se prepoznati in razumeti svoje sprožilce ter spoznaj preprosta in učinkovita orodja, da lahko začneš takoj prekinjati svoje avtomatske reakcije in celiti svoje čustvene rane. Izkusi proces osvobajanja od svojih sprožilcev.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest

NOVO!

LAHKOTNO IN Z
ZAUPANJEM SKOZI
STARŠEVSTVO 0-6 LET

Podpri zdrav čustveni razvoj otroka,
brez stresa in slabe volje

Spletni tečaj

Posebna ponudba + darilo do 20. julija!