Podpiraš ali zaviraš otrokovo samostojnost?

Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

Na otrokovo zrelost in samostojnost najbolj vpliva kvaliteta navezanosti otroka s primarnim skrbnikom.

Kaj otrok potrebuje za celovit razvoj? Kako razvije samostojnost?

Temelj otrokovega celovitega razvoja je kvaliteta navezanosti otroka s primarnim skrbnikom. To je otrokova biološka in fiziološka potreba. Primarno navezanost otrok ustvarja z mamo, pri čemer je bolj od tega, da je mama dobra, pomembno, da je mama dobro. Vloga partnerja je zato v zgodnjem obdobju čustvena regulacija mame, da bo mama srečna, prisotna, čustveno odprta in konstantno dostopna za otroka.

Kvaliteta povezanosti vpliva na otrokovo zrelost. Otroka ni potrebno siliti v zrelost in samostojnost, ali ga tega učiti, kajti bolj kot zadovoljujemo otrokovo potrebo po povezanosti, prej bo otrok dozorel.

Dolžina obdobja odvisnosti od starša je obratno sorazmerna njegovi odvisnosti kasneje v življenju.

Otroci, ki se jih sili v prezgodnjo samostojnost, odrastejo (odvisno od značaja):
– v manj samostojne
– kot samostojne, a s kompenzacijo – čustveno in psihološko nezrele osebe

(Družba je tu še zelo nepodporna in kritična do otrokove odvisnosti, a s tem delamo otroku veliko škodo).

Zgodnji razvoj mora potekati v nekem balončku/mehurčku varnosti. Če otroka prehitro potisnemo ven iz tega mehurčka, to pusti posledice in upočasni otrokov razvoj.

Ni res, da če podpremo otrokovo odvisnost od nas in prepuščenost nam, da se ne bo hotel nikoli odcepit od nas, da bi se osamosvojil!

Neodvisnost je nekaj k čemur starši tako stremimo. Bojimo se, da če sprejmemo otrokovo odvisnost, da bo to povzročilo regresijo in zaostanek v razvoju. Toda neodvisnost je rezultat odraščanja, je naravna, starši se ne rabimo truditi, da bi otroci odrasli, da bi čim prej postali neodvisni, ker to je naraven proces; naša naloga kot staršev je, da poskrbimo za otrokove potrebe po odvisnosti od nas. Navadno je tako, da bolj kot potiskamo otroke v neodvisnost, bolj se nas oklepajo, ali pa se kasneje odvrnejo od nas in iščejo potrebo po navezanosti v vrstnikih, ki pa je ne morejo izpolniti. Pogosto tudi napačno prepoznamo otrokovo neodvisnost, ki to sploh ni, pač pa je otrok le prenesel to potrebo po odvisnosti na nekoga drugega.

Edini način, da postanejo otroci neodvisni je skozi odvisnost. Zagotoviti moramo varno navezanost, da se otrok ne rabi ves čas boriti za to svojo osnovno potrebo. Šele potem lahko proces individuacije neovirano steče.., otrok lahko čustveno raste in se razvija v resnično samostojno, odgovorno, čustveno zrelo osebo.

Se ti zdi vsebina koristna? Deli naprej:
Facebook
Twitter
Pinterest

NOVO

LAHKOTNO IN Z
ZAUPANJEM SKOZI
STARŠEVSTVO 0-6 LET

Spletni tečaj

Podpri zdrav čustveni razvoj otroka, brez stresa in slabe volje

Poletna akcija do konca 20. - darilo in znižana cena

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest

NOVO!

LAHKOTNO IN Z
ZAUPANJEM SKOZI
STARŠEVSTVO 0-6 LET

Podpri zdrav čustveni razvoj otroka,
brez stresa in slabe volje

Spletni tečaj

Posebna ponudba + darilo do 20. julija!