Otrok me noče prijeti za roko, ko greva čez cesto

Play Video
Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!
Kaj je naša naloga, ko nas otrok noče prijeti za roko ob prečkanju ceste. Kaj narediti v takšni situaciji.

Ko gremo čez cesto, je naša naloga, da držimo otroka za roko. V tem primeru ni pomembno, ali otrok noče nas držati za roko. Otrok preizkuša, kje so meje, kaj sploh so naše meje, kaj je tisto od česar ne bomo odstopali. 

Ne čakajmo torej, da nas bo otrok želel prijeti za roko, kajti otrok nas v tej situaciji potrebuje, da smo stabilni, da vemo kaj je prav zanj, da zagotovimo njegovo varnost. Večina otrok bo šla kdaj skozi faze, ko bodo potrebovali nas, da se odločimo, kaj je prav in za čem stojimo.

Če otrok vpije, ko ga primemo za roko, če se želi iztrgati, je naša naloga, da ostanemo umirjeni in se počutimo dobro in sigurno v svoji vlogi vodje. Naša naloga je, da se počutimo udobno, ko otrok izraža svojo frustracijo, ko izraža, da mu je težko, ker to so samo čustva, ki jih otrok mora podeliti z nami in se ob tem počutiti varno. Varno v smislu, da jaz kot starš nisem preplavljena zaradi teh otrokovih čustev, da me ne vržejo s tira, da lahko otroku držim prostor za njih, da sem res ok z njimi.

Ker otrok s temi čustvi morda izraža kak svoj strah, morda strah ker do sedaj še nismo stopili v vlogo vodje v svoji družini in je imel otrok toliko preveč moči in kontrole nad vsem, morda strah pred kakšno spremembo, ki se je, ali pa se še bo, zgodila, ali pa morda stisko, ker cel dan ni bil z nami ali karkoli. Tako nam zdaj kaže to bolečino, ta del sebe, ki mu je težko. In to je vse v redu.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest

NOVO!

LAHKOTNO IN Z
ZAUPANJEM SKOZI
STARŠEVSTVO 0-6 LET

Podpri zdrav čustveni razvoj otroka,
brez stresa in slabe volje

Spletni tečaj

Posebna ponudba + darilo do 20. julija!