(Ne)uporaba posledic kot vzgojne metode?

Play Video
Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

Zakaj uporaba posledic ni primeren odziv na otrokovo vedenje

Starši se pogosto poslužijo posledic ob nekem otrokovem neželenem ali težavnem vedenju. Tukaj ne govorim o naravnih posledicah, npr. otrok se noče obleči in potem ga zunaj zebe, pač pa govorim o posledicah, ki jih določi starš.

Npr.: Otrok ne sme iti na rojstni dan, ker je udaril brata.
Ali: Otrok ne sme 3 dni gledati televizije, ker ni pospravil svoje sobe.

Posledice uporabljene na tak način, so pravzaprav zakrinkane kazni. Gre za to, da povzročimo otroku čustveno bolečino, da bi ga pripravili do želenega vedenja.

Poglejmo si nekaj težav povezanih z uporabo posledic.

Pomanjkanje razumevanja: posledice, ki jih starši uporabijo, pogosto niso povezane s samim otrokovim vedenjem (npr. otroku ne dovolimo iti na rojstni dan, ker je udaril brata). Otrok tako sploh ne razume, kako je posledica povezana z njegovim vedenjem/dejanjem, kar ustvarja zmedo in frustracijo pri otroku.

Uboganje iz strahu: kadar so posledice uporabljene redno skozi daljši čas, začne otrok ubogati iz strahu in ne iz razumevanja, kaj je prav in kaj ni. To pa zavira razvoj notranje samo-discipline.

Negativni čustveni vpliv: posledice, ki so ostre in vključujejo sramotenje in poniževanje, imajo negativen vpliv na otroka. Otrok se lahko počuti jezno, tesnobno in manjvredno, kar pa obremeni odnos starš-otrok in škodi otrokovemu razvoju.

Boji za premoč: uporaba posledic lahko vodi v boje za premoč med staršem in otrokom, saj se otrok posledicam upre. To lahko vodi v stopnjujoče se konflikte.

Ne naslavljanje vzroka: posledice navadno naslavljajo površinsko vedenje, ne pa resničnega vzroka oz. neizpolnjenih potreb, ki do vedenja privedejo. Če želimo učinkovito nasloviti vedenjski izziv, moramo pogledati POD vedenje in nasloviti vzrok.

Predvsem pa posledice niso potrebne!

Otroci se učijo, ko se počutijo varne, sprejete in povezane s svojimi starši in skrbniki.
To je le eden izmed odzivov, ki povzročajo škodo otroku, njegovemu razvoju in našemu odnosu z njim. Še več škodljivih odzivov predstavim v priročniku za starše: 7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka. Priročnik si lahko preneseš na povezavi pod videom.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest