Zakaj otrok laže?

Play Video

Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

3 najpogostejši razlogi, zakaj otroci lažejo.

Najpogostejši razlog, zakaj otroci lažejo, je, da se nočejo zaplesti v težave. Nočejo povedati nečesa, za kar mislijo, da bodo kaznovani. Želijo se izogniti posledicam. Starši otroke pogosto potisnemo v kot z vprašanjem, ali so nekaj naredili, medtem ko dobro vemo, da so. Mislimo, da jim dajemo priložnost, da povedo resnico, v resnici pa jih postavimo pred dejstvo in otrok reagira iz strahu. To ni najboljši način, da pridemo do resnice.

Obsojanje ali kaznovanje otroka za laganje, ne bo ustavilo laganja, le prisililo ga bo, da se bo bolj trudil, da bi bil v tem boljši, da bi se izognil kazni. Namesto tega pokažimo otrokom, da cenimo iskrenost. Ko nam povedo nekaj, kar so storili, kar je bilo narobe, se jim zahvalimo za iskrenost. Nato skupaj raziščimo, kaj se je zgodilo, in vključimo otroke v reševanje težave. 

Drugi najpogostejši razlog je kompenzacija nizke samopodobe. Kadar otrok npr. govori, da je dosegel vse točke v neki igri, ali da je počel neke neverjetne stvari, za katere vemo, da ne morejo biti resnične. Pogosto se zdi, da so ti otroci polni sami sebe, čeprav je v resnici ravno nasprotno. Ko otrok govori takšne laži, da bi izpadel dober ali pomemben, je to navadno zato, ker misli, da ni dovolj dober in, da mora lagati, da bi bil cenjen. Tem otrokom je potrebno pomagati, da se bodo počutili dobro glede sebe. Vedeti morajo, da jih imamo radi in jih cenimo takšne kot so.  

Tretji pogost razlog pa je, da otrok spregovori preden pomisli. Predvsem otroci, ki so zelo impulzivni, pogosto začnejo govoriti, preden premislijo, kaj se je zgodilo. Morda se zdi, da lažejo, ker spreminjajo svojo zgodbo, vendar v resnici gre za to, da želijo odgovoriti, preden so se spomnili vseh informacij. Ko se to zgodi, moramo zagotoviti, da jim damo dovolj časa, da vse kar se je zgodilo sprocesirajo oz. da uredijo vse svoje spomine. 

Obstaja veliko razlogov, zakaj otroci lažejo. Tukaj sem predstavila le 3 najpogostejše. Ne glede na razlog, pa si moramo zapomniti, da je laganje normalno in je pomemben del razvoja. Kaznovanje otrok za laganje jih bo samo spodbudilo k temu, da bodo bolje lagali in znižalo njihovo samospoštovanje. Namesto tega moramo poiskati razlog za laž in nasloviti vzrok tega otrokovega vedenja.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest