Kaj je "trma"?

Play Video

Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!

Najpomembnejša dejstva, ki jih moramo razumeti o t.i. trmi
TRANSKRIPT

Pri trmi ne gre za izražanje otrokove volje, pač pa kontra-volje (angleško counterwill). To ni prava otrokova volja. Otrok ima v tem obdobju še šibek občutek sebe in se upira vsemu tujemu, da bi lahko ločil tisto kar ni njegovo od tega kar je on – torej njegov pravi/avtentični jaz. Otrok ne more imeti svoje volje, dokler nima izkušnje upiranja tuji volji.

 

Gre torej za avtomatski razvojni mehanizem, za razvoj občutka sebe, svojega avtentičnega jaza. Na nas – starših je, da to prepoznamo in otroku pomagamo, da razvije to avtentično dimenzijo. Na žalost v družbi še zmeraj velja prepričanje, da je potrebno to pri otroku zatreti. In samo mi starši smo tisti, ki lahko otroka v tem podpremo.

 

Zdrav otrok se bo torej v razvojnem obdobju trme upiral in to je normalno in zaželeno. Na nas pa je da to razumemo in:

– ne jemljemo otrokovega vedenja osebno

– povečamo svojo tolerantnost za otrokovo upiranje

– razumemo, da otrok nima kontrole nad sabo, pač pa ima t.i. trma kontrolo nad njim

– ne uporabljamo metod discipliniranja, pri katerih prekinjamo stik z otrokom, to je vse od ignoriranja, sedenja na stolčku, groženj, vpitja, posledic in podobno.

 

Za zdrav otrokov razvoj je nujno, da je otrok osvobojen vsake skrbi okrog povezanosti s staršem. Otrok potrebuje sporočilo, da ne bo nič kar reče ali naredi, povzročilo, da se bo starš čustveno oddaljil od njega.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest