"Izpadi trme" – kaj se v resnici dogaja?

Play Video
Naroči se na moj YouTube kanal in ne zamudi naslednjega videa!
“Izpadi trme” – kaj se v resnici dogaja?

Povzetek:

V videu razložim, kaj se v razvojni fazi t.i. trme (oz. razvojni fazi “ne”) dogaja z otrokom. Razvojna faza trme je pravzaprav predpriprava na to, da bo otrok imel svojo voljo, da bo vedel kaj hoče in kaj noče in, da bo nekoč kasneje vedel, kdo sploh je in, kaj želi od življenja. Ne gre še za pravo voljo, ampak za kontra-voljo.

V predavanju na kratko predstavim razvoj možganov ter kaj je varna navezanost in zakaj je pomembna. Na kratko omenim in razložim razvojne procese pri otroku, ki pripeljejo do otrokove čustvene in psihološke zrelosti, da lahko razumemo, kaj se razvojno gledano z otrokom dogaja v tem obdobju.

Predstavim, kaj je tisti pravi namen t.i. izpadov trme. Izpadi trme niso namerni, zato da bi otrok z nami manipuliral. Trma je zunaj malčkovega zavestnega nadzora. Ko čustva preplavijo majhnega otroka, njegovi možgani ne morejo ohraniti racionalnega nadzora. Njegova fiziologija pomaga obnoviti ravnotežje tako, da se “zruši”, da se sprostijo njegova čustva in frustracije.

Govorim o pogosti značilnosti v tem obdobju – otrok ne posluša, se upira in za vsako stvar je odgovor “ne”. Razložim, zakaj do tega pride in, kako lahko dosežemo otrokovo sodelovanje, prav tako pa govorim o tem, kako pomembno je, da smo mi vodje v svoji družini, da smo močni, stabilni in hkrati ljubeči.

BREZPLAČNI E - PRIPROČNIK

7 napačnih odzivov, ki škodijo razvoju otroka

7 najpogostejših starševskih odzivov, ki ne samo, da škodijo otrokovemu razvoju, pač pa tudi rušijo stik z otrokom. Hkrati pa dobiš ideje, kaj lahko narediš namesto tega, da bo tako otrok, kot vajin odnos z otrokom, uspeval in cvetel.

Morda te zanima tudi:

Deli z drugimi:
Facebook
Twitter
Pinterest