Stopi na

POT ZAVESTNEGA STARŠEVSTVA

Ustvari varno in čustveno zdravo okolje za svoje otroke.

Spodbudi razvoj otrokovih potencialov.

12 tedenski spletni tečaj

Predstavljaj si, da se vsak večer odpraviš v posteljo z občutkom zadovoljstva in notranjega miru. Da ti je uspelo vse konflikte z otrokom rešiti na miren način in jih izkoristiti za še globlje povezovanje med vama. Jutranji odhodi od doma in večerna rutina potekajo hitreje in bolj umirjeno. Končno lahko greste na družinski izlet brez kreganja. V vsaki situaciji z otrokom razumeš, kaj se dogaja in točno veš, kako se odzvati. Počutiš se stabilno in odločno ter znaš ob pravem trenutku postaviti pravo mejo.

Se sliši sanjsko?

Možno je! In to brez da bi moral/a preizkusiti cel kup vzgojnih metod, ki na dolgi rok ne delujejo.

Biti starš je težko. Morda si izčrpana in preplavljena. Morda pa si zmeden/a zaradi vseh različnih pristopov, ki jih ponujajo knjige, strokovnjaki in socialna omrežja. Sprašuješ se, kateri pristop uporabiti, da bo deloval zate in za tvojega otroka. Morda si že preizkusil/a različne pristope, vendar se zdi, kot da nič ne deluje.
 Razumem te. Tudi sama sem bila tam.
Hčerkino vedenje me je spravljalo ob živce in večkrat sem se znašla v stanju reaktivne mame, ki stresa svojo jezo na otroka. Jutranji odhodi, oblačenje, prehranjevanje… je samo nekaj stvari, kjer sva se kar naprej zatikali. Neštetokrat sem si rekla, da se bom izzivov lotevala umirjeno in, ko mi ni uspelo, sem se znašla v poplavi občutkov krivde in sramu.
Porabila sem ogromno časa in denarja za mnoga izobraževanja, delo na sebi, mentorje in terapevte.
Je bilo vredno?
Seveda.
Ker sem ustvarila varen prostor za svoji hčerki, kjer mi zaupata in se lahko razvijata v to, kar sta v svojem bistvu ter uspevata in cvetita.
Tudi ti si zaslužiš, da je tvoje starševstvo prijetna, radostna in izpolnjujoča izkušnja.
Predstavljaj si, da imaš jasnost in spretnosti za soočanje z vsemi izzivi, ki pridejo z otrokom. Ti in tvoj otrok se s potrpljenjem in nežnostjo spoprijemata z vsem, od vsakodnevnih frustracij do zahtevnejših kritičnih trenutkov. Imaš vso potrebno znanje in orodja za ustvarjanje sodelovanja in povezanosti s svojim otrokom. Ni te več strah otrokovih ali svojih reakcij in na katerokoli situacijo se odzoveš s stabilnostjo, mirnostjo in odločnostjo.
Ob vsem tem pa postaviš temelje za otrokovo celotno življenje.
Otroci, ki se počutijo opolnomočene in povezane, postanejo odrasli, ki živijo, ljubijo in se povezujejo z drugimi iz kraja miru in medsebojne povezanosti.

Spletna učilnica

neomejen dostop do bogatih vsebin, ki te vodijo v proces notranjih sprememb do umirjenega in odločnega starša, ki zna ustvariti varen prostor za svoje otroke.

Bonusi

bonusi, ki te bodo še dodatno podprli na tvoji poti:

Kako do več časa, brez da najameš varuško

Kaj otrok potrebuje, da lahko razvija svoje potenciale
Kako do več zavedanja in notranjega miru

To so rezultati, ki jih lahko pričakuješ:

Kako bi se tvoje življenje in odnosi znotraj tvoje družine spremenili, če bi vse zgoraj opisano v tem trenutku že živel/a?

Predstavljaj si, da se vsak večer odpraviš v posteljo z občutkom zadovoljstva in notranjega miru. Da ti je uspelo vse konflikte z otrokom rešiti na miren način in jih izkoristiti za še globlje povezovanje med vama. Jutranji odhodi od doma in večerna rutina potekajo hitreje in bolj umirjeno. V vsaki situaciji z otrokom razumeš, kaj se dogaja in točno veš, kako se odzvati. Počutiš se stabilno in odločno ter znaš ob pravem trenutku postaviti pravo mejo.

Tečaj po tednih

Teden 1: Začrtaj svojo pot

V prvem tednu se pripraviš in začrtaš svojo pot skozi ta tečaj. Ustvarimo prostor zaupanja, poguma in čim večje varnosti, kjer si lahko to, kar si in deliš svoje najbolj ranljive trenutke. Čas namenimo tudi pripravi na svoje izzive in odpore, ki bi se lahko pojavili. Vzpostaviš pot za svoje potovanje od trenutnih izzivov, ki povzročajo bolečino, do osebne svobode in opolnomočenja.

V tem tednu si postaviš namere zase kot starša, za svoj odnos z otrokom in za ta tečaj. To je v starša usmerjen tečaj in spremembe se začnejo z nami – starši. Opredeliš svoje osebne in družinske vrednote, ki ti pomagajo ostajati na tej poti tudi, ko je težko in se znajdeš pred izzivi. Poglobiš se v svoje starševske izzive in spremembe, ki jih želiš zase in za svoje starševstvo. Ozavestiš svoj privzeti vzorec, to je način delovanja, h kateremu se zatečeš, ko se znajdeš v stresni situaciji. Zavedanje svojih vzorcev delovanja je prvi korak na poti sprememb. V tem tednu spoznaš prva orodja zavestnega starševstva, med drugim aktivno in reflektivno poslušanje.

V tednu 3 spoznaš 10 temeljnih stebrov, ki so osnova opolnomočenega starševstva in na katerih gradimo čez celoten tečaj. Prepoznaš, katere stebre že vključuješ v svoje starševstvo in odnos z otrokom in kateri stebri so zate težji in boš moral/a bolj delati na njih. Podaš se na pot od nadzora proti povezanosti in raziščeš, kaj te zadržuje v vedenjskih pristopih in, kako lahko začneš to spreminjati. Prepoznaš svoje strahove in kaj ti želijo sporočiti. Ozavestiš svoje družinske vzorce – kaj prinašaš s seboj iz načina, kako si bil/a vzgojen/a sam/a. Zavedanje družinskih vzorcev, ki so vpisani v naša prepričanja, navade, vrednote, vedenja, pravila in druge sestavine družinske dinamike, pomeni prvi korak k razumevanju in obvladovanju njihovih vplivov.

Navezanost je kakovost psihološke in čustvene povezanosti med skrbnikom in otrokom, ki presega prostor in čas. Mnoge raziskave na področju navezanosti so pokazale, da je varna navezanost starša nase in na svojo preteklost, torej stanje varnosti v nas samih, stanje povezanosti in sprejetosti, tisto, kar določa kakovost varnosti, ki jo lahko ustvarimo za svojega otroka. Lahko se naučimo, kako ustvariti in si pridobiti varno navezanost in to je tisto na čemer delamo skozi ta tečaj. V tem tednu boš spoznal/a 4 temelje varne navezanosti in začel/a s prvim korakom na tej poti. Največje darilo, ki ga lahko damo svojim otrokom je, da smo prisotni in, da se pokažemo, toda preden smo lahko prisotni in se pokažemo za otroka, moramo biti prisotni in se pokazati zase.

V okviru tega tedna se spoznamo z osnovami polivagalne teorije Stephena Porgesa, ki daje nove vpoglede v delovanje avtonomnega živčnega sistema, ki so zelo pomembni za boljše razumevanje našega psihološkega in medosebnega delovanja. Spoznaš nekaj somatskih tehnik in vaj, ki ti bodo pomagale izboljšati stik s svojim telesom in dogajanjem znotraj sebe. Raziskujemo, kako lahko aktiviramo oz. okrepimo vagusni živec, kar ti bo pomagalo, da se ob nekem otrokovem vedenju tvoji sprožilci ne bodo več tako pogosto sprožali. Učil/a se boš, kako torej gojiti varnost znotraj sebe in spoznal/a nekaj različnih načinov in orodij, ki ti bodo pomagali začeti s tem procesom. Temelj tega tedna je učenje samoregulacije – kako sploh čutiti svoje telo in slediti znakom stresa, nato pa se bomo naučili, kako to narediti za svoje otroke (koregulacija). Naučil/a se boš, kako srečati otroka v njegovi izkušnji, kako se z njim uglasiti in kako se premakniti skozi težka in strašljiva čustva ter skupaj rasti.

6 teden je namenjen raziskovanju, kako otroka resnično videti – to je drugi temelj pri ustvarjanju varne navezanosti s svojimi otroki. Spoznaš šest ovir, ki nam preprečujejo, da bi resnično videli drugo osebo in, kako te ovire preseči. Naučiš se osnov nevroznanosti in razvoja otroških možganov ter pridobiš razumevanje, česa je otrok razvojno zmožen za svojo starost in razvoj in, česa ni. Spoznaš, kaj je vedenje in zakaj otrokovo vedenje pogosto napačno razumemo. Naučiš se, kako pravilno prebrati otrokovo vedenje in interpretirati, kaj pomeni za posameznega otroka. Prepoznaš svoja omejujoča prepričanja, ki si jih ponotranjil/a kot otrok, kako in zakaj ta prepričanja sploh nastanejo ter, kako nas ovirajo v našem starševstvu in življenju na splošno. Ozavestiš jih in se podaš na pot sprejemanja vseh delov sebe, odpuščanja in spreminjanja teh omejujočih prepričanj v bolj podporna prepričanja.

V tem tednu spoznaš, kaj je čustvena inteligenca in zakaj je pomembna v starševstvu. Čustvena inteligenca je jezik, ki se ga moramo naučiti, če želimo uspevati v intimnih medsebojnih odnosih. Naučiš se enega najpomembnejših starševskih orodij – empatije. Če želimo, da so naši otroci čustveno zreli, se moramo nanje odzivati s priznanjem, potrditvijo in razumevanjem njihovega notranjega sveta. Skozi primere se naučiš, kako točno to storiti, spoznaš pa tudi, kaj te pri tem ovira. Raziščeš svoj odnos do posameznih čustev in prepričanja, ki si jih o čustvih ponotranjil/a in te sedaj ovirajo pri tem, da bi zmogla/el sprejeti otrokova čustva v polnosti. Spoznal/a boš, kako so čustva povezana s telesom. Poglobiš se v raziskovanje čutenja ter s pomočjo orodij in moje osebne podpore in vodenja, krepiš zmožnost čutenja svojih čustev. Naučiš se ustaviti, preden reagiraš na otroka. Spoznaš otrokove temeljne potrebe in temeljne vzorce prepričanj. Naučiš se, kako biti otrokov čustveni mentor – kako se odzvati in, kako otroka voditi skozi močna čustva.

Teden 8 je namenjen učenju zavestnega (nenasilnega) sporazumevanja in prepoznavanju odnosa s svojim glasom. Najprej raziščeš svoje ponotranjene in potlačene zgodbe, nepredelana čustva in nezavedne strahove v zvezi z izražanjem in biti slišan. Prepoznaš svojega notranjega kritika in se naučiš, kako se nanj odzvati. Če želimo, da se naši otroci naučijo izražati svoja čustva in potrebe ter, kako postaviti jasne prošnje ter deliti svoje zgodbe, misli in sanje, se moramo tega najprej naučiti sami. To bomo naredili z namero in zavedanjem. V tem tednu spoznaš tudi značilnosti zavestnega pogovora in proces za reševanje sporov, opravilo prekinitve stika in kreativno reševanje težav. Dobiš načrt zavestnega pogovora in vodim te pri oblikovanju zavestnega pogovora po nekem dejanskem konfliktu, saj je namen, da naučeno implementiraš v praksi.

V tem tednu se potopimo v jedro zavestnega starševstva. Spoznaš edinstveno orodje za soočanje s starševskimi izzivi kot so npr.: prepiri med sorojenci; otrok ne upošteva dogovora; otrok ima težave s spoštovanjem družinskih mej; obnašanje otroka (ali starša), ki povzroči kakršno koli škodo; družina, ki ima težave pri tem, da bi delovali skupaj in sodelovali; starš in otrok se ne strinjata in se zatikata v bojih za premoč, reševanje konfliktov… V svojem odzivu na katerokoli starševsko situacijo, se naučiš 5-stopenjskega procesa in ga z vajo ponotranjiš. Naučiš se tudi, kako nevtralno opazovati ter s katerimi odzivi rušimo stik z otrokom, na katere ne bi nikoli pomislil/a. Raziščemo, kako poiskati rešitve skupaj z otrokom, za različno stare otroke. V okviru tega tedna raziščeš tudi svoje osebne in družinske vrednote ter prepoznaš svoje osebnostne moči. Naučiš se, kako postavljati meje na temelju svojih družinskih vrednot in, kako zakoreniniti svoje meje v jasnosti, varnosti in fleksibilnosti.

Jeza in agresija sta trenutno verjetno najbolj občutljivi temi v starševskem svetu, saj nas toliko nosi rane okoli te teme. Mnogi doživljamo sram zaradi svoje čustvene reaktivnosti in svoje jeze. Mnogi od nas živimo v strahu okoli jeze in se ji za vsako ceno izogibamo, ali pa imamo vsakodnevne izzive s svojo jezo… vpijemo, smo nestrpni, smo razdražljivi in svojim otrokom govorimo stvari, za katere včasih ne moremo verjeti, da so prišle iz naših ust. Zato se bomo v tem tednu poglobimo v to, kaj jeza sploh je in kaj je njen namen. Naučiš se, kako razviti zdrav odnos do jeze in agresije in, kako izraziti jezo na varen način. Spoznaš, kako otroku pomagati razviti zdrav odnos do jeze in agresije ter, kako ga naučiti zdravih načinov izražanja jeze in agresije.

Igra je izkušnja regulacije in v mnogih pogledih posnema tisto, za kar naš sistem interpretira, da je bilo v preteklosti nevarno. Zato želimo k igri pristopati nežno. Igra je izkušnja neverjetnega celjenja in ne glede na to, v kakšnem odnosu si z njo trenutno, ima to smisel. V tem tednu spoznaš prednosti in pomen igre ter raziščeš, kaj te zadržuje pred igrivostjo. Prepoznaš svoj jezik igranja in raziščeš svoja čustva glede igranja z otrokom. Spoznaš različne načine igranja in njihov namen. Tema tega tedna je tudi pripovedovanje zgodb. Naučiš se pet faz terapevtskega procesa pripovedovanja zgodb.

V zadnjem tednu ovrednotiš svoj napredek in se osredotočiš na drobne (ali velike) zmage na tej poti. Korak za korakom pregledaš, kakšne spremembe si naredil/a. Razvijaš odpornost skozi samo-refleksijo in hvaležnost sami/emu sebi za vsako drobno zmago. Vzameš si čas za praznovanje in skupaj pregledava, kam želiš v prihodnosti usmeriti svoj fokus in na katerih področjih želiš delati v prihodnje. Zavestno starševstvo je vseživljenjski proces in vsakodnevna uporaba orodij, ki si se jih naučil/a skozi 12-tedensko potovanje, ki ti pomagajo vzpostavljati mir, povezanost in sodelovanje, ki jih želiš.

Mnenja drugih:

BONUSI

Bonus 1

Vrednost: 47€

Kako do več časa, brez da najameš varuško

Webinar v katerem ti razkrijem 3 skrivnosti, kako lahko v svojem natrpanem urniku ustvariš več časa zase, za to, kar te veseli in postaneš bolj zadovoljna, sproščena in prisotna mama.

Bonus 2

Kaj otrok potrebuje, da lahko razvija svoje potenciale

Mini tečaj o čustvenem, psihološkem in intelektualnem razvoju predšolskega otroka, razvojnih fazah, otrokovih temeljnih potrebah in težavnih vedenjih.

Vrednost: 67€

Bonus 3

Praktične vaje za regulacijo in povezovanje s sabo in otrokom

V katerih te naučim različnih tehnik za umirjanje in regulacijo ter konkretnih vaj in iger za povezovanje z otrokom.

Vrednost: 67€

Ta tečaj je namenjen staršem, ki:

  • imajo otroke stare od 1 do 12 let in si želijo s svojim otrokom ustvariti globok in pristen odnos, ki bo temeljil na medsebojnem razumevanju, sprejemanju in sodelovanju 
  • imajo izzive s svojo jezo in se želijo odzivati umirjeno, vendar jim pogosto ne uspe ter “padejo” v avtomatsko reagiranje z vpitjem in grožnjami 
  • imajo veliko teoretičnega znanja in točno vedo, kako bi morali ravnati, vendar ne znajo tega znanja spraviti v prakso 
  • imajo izzive s postavljanjem mej in želijo stopiti v svojo naravno starševsko moč ter postati resničen vodja 
  • želijo delati na svojih čustvenih vzorcih, ki so jih prinesli iz primarne družine in jih transformirati 
  • mamam, ki se želijo otresti občutkov krivde in prenehati s samo-obsojanjem ter bi rade zaspale z občutkom zadovoljstva in globokega notranjega miru